följ mig...

torsdag 14 februari 2013

Make-up kursen från helvetet

Jag kommer aldrig i hela mitt liv ta emot välgörenhet.
För det var en av de mest förnedrande situationer jag varit med om.
Jag pratar det amerikansk inspirerande konceptet "Feel good - Look Better" som vänder sig till cancersjuka kvinnor.
En make-up kurs från helvetet.
Jo, incidenten på Carl M Lundh var också förnedrande. Men inte på samma sätt. För då hade jag en rekvisition på 7 000:- som jag kunde vifta under näsan på dem. För pengar är makt, en rekvisition på 7000:- är inte makt :-))) Men ett statement.

Tanken med "Feel good - Look Better" är fantastisk. Att hjälpa kvinnor med en make-up kurs och sedan får man en enorm goodiebag.
Men jag trodde att välgörenhet kom ifrån hjärtat. Att man hade en ödmjuk inställning till varför man ställde upp och hjälpte till.
Och jag kan inte sätta ord på vad det var som kändes så förnedrande.
Men kanske var det när hon, som höll i det, med en lite vass röst sa till oss att tvätta bort make-upen. Jag fick en otrevlig känsla.
Och räckte upp handen (inget spontan prat, för då blev vi tillsagda :-)) lite som en svensk skola på 40-talet kan jag tänka mig) och frågade om det fanns make-up så jag slapp gå där ifrån omakad.
Då fick jag ett snäsigt svar att "om jag läste på lappen så såg jag ju, att vi skulle gå igenom make-upen steg för steg".
Och att alla produkter vi skulle använda låg i den enorma neccesär som alla fått. Jag sträckte mig efter den och skulle öppna och titta vad det var för make-up. Om den passade mig. Typ. Jag är ju lite noga med det :-)) Då fick jag en tillsägelse. Wow. Tänkte jag.
Redan där skulle jag tackat för mig. Och taxat ut. Men jag stannat kvar, och det var väl okej.
Men jag skulle inte tvättat av mig för att sitta där omakad utan att veta vad som komma skulle.

Jag vet inte vad det var, som framkallade känslan av maktlöshet och förnedring. Den maktlöshet som vi möter så många gånger som patienter, skulle jag verkligen behöva känna den här. På ett ställe som skulle vara lust fyllt. Eller vad det känslan av att här satt 8-10 kvinnor runt ett bort. De flesta tog av sig perukerna och bjöd verkligen på sig själva. Medan instruktörerna stod upp och var helt opersonliga, och distanserade. Eller var det när två av dem hävdade att "det är ju lättare med scarfs än peruk" och jag försökte tala om att ingen kvinna frivilligt vill vara skallig. Och får till svar att "det är så många nu för tiden, som är utan hår".
Vad då många? Det är ju inte så att det är en ny trend på gång "skallig"
Utan hår sa jag, är en sak. En rakade frisyr som typ Sinead O'Connor. Det är en coolt. Skallig är en helt annan. Och tjejen har mage att tala om för mig hur enkelt det är att vara utan hår....

Klockan är 03.45 när jag skriver det här, för jag kan inte sova. Jag funderar och funderar vad det är som triggade igång känslan av förnedring.
I slutet fick man fylla i en utvärdering, och bland annat en om peruker, vilket var bra. Men bemötandet hos de två som höll i det var som en twilight upplevelse.
Och jag vet att alla inte kände som jag, för det var säkert ett trevligt avbrott om man går ensam hemma. Men make-upen var gammal. Och jag luktade härsket när jag gick därifrån.
Ni vet som när man var liten och lånade någon "gammal" människas make-up :-)).
Färgerna var helt galna och teknikerna svåra (även för mig som jobbar med det)
Jag vågade inte säga till mina nya kamrater att vi såg ut som överspacklade fjortisar med fel hudton, lägg därtill ett rouge och påsk-kärringarna anlände redan i februari :-))) (Sorry tjejer).
Och har man inga ögonbryn eller fransar så behövs det inte mycket för att ge oss en galen look :-))

Åh det kanske var det som fick mig att må dåligt. För alla make-up kurser jag gått på genom åren. All make-up jag lagt på mina kunder. Så har det alltid varit med kundens bästa för ögonen. Jag vill att den jag makar skall bli sitt vackraste. Skall känna sig fin. Men jag kände aldrig den omsorgen. Jo, från en söt ung tjej som var med. Hon hade ett mänskligt drag :-)) De andra två var som, uppstigna hur filmen "The Stepford Wives" med Nicole Kidnman.
Åh jag vill poängtera än en gång, att detta är min upplevelse. Jag är övertygad om att detta företag gör jätte fina insatser och glädjer jätte många med det här.
Och jag kan fortfarande inte sätta fingret på varför jag kände som jag gjorde.

Inget ont som inte har något gott med sig!!! Jag träffade världens skönaste tjejer från Borås. Men det är en solskens historia så den skall jag skriva om i morgon.
Jätte generös goodie bag. Jag vet. Och jag vill inte låta otacksam. För jag är inte en otacksam person. Men varför kände jag som jag gjorde....?
3 kommentarer:

 1. Du känner dig förnedrad hos Carl M Lundh, du känner dig förnedrad på makeupkursen Feel Good... jag börjar undrar om det inte är så att det är du som har problem. Varför anmäler du dig till en makeupkurs om du nu ändå kan allt sånt. Den platsen hade du ju kunnat lämna till en som faktiskt både vill och behöver lära sig grunderna. Och jag kan tala om för dig att vi är många kvinnor som föredrar sjalar framför peruker och det var mycket givande att få lära sig hur man knyter en sådan på ett enkelt och bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Anonym.
   Hade varit trevligare om du vågat vara, inte Anonym. Det ä så lätt att vräka ur sig saker när man slipper stå för dem :-)
   Jag har aldrig hävdat att jag kan "allt" när det gäller make-up. Jag jobbar som make-up artist ibland, men jag har aldrig varit hårlös och ville så klart precis som alla andra, lära mig hur man gör då.
   Men den tekniken de visade ut var väldigt svår. Och deras ton var väldigt överlägsen. Vilket det var fler än jag som upplevde. Men det som skrivs i bloggen är mina egna uppleveser. Och det bemötande som jag fick när det gäller make-up och peruker är min upplevelser. Att jag väljer att förmedla den i en blogg som, visar sig hjälpa andra känns faktiskt mycket bra.
   Så att jag skulle ha "problem" får andra bedöma. Och du har ju precis bedömt mig :-))
   Du får gärna kontakta mig om du vill. Men jag betackar mig fler anonyma på hopp.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera