följ mig...

PERUK (hur du hittar en snygg peruk)

PERUK
Lova mig en sak innan du läser vidare!
Lova att du som behöver peruk, väljer en med omsorg. Att du inte ger upp innan du hittar rätt. Känner du att peruk inte är något för dig, då har du gjort ett val. Men låt inte en sur, oinspirerad expedit (Carl M Lundh exempelvis) trycka på dig en peruk som du inte trivs i. Cancer är jobbigt nog. Att dessutom känna sig utklädd med en galen peruk på huvudet gör inte situationen lättare.
Så välj den med omsorg. Och var ute i god tid, peruk-branschen är en lurig bransch! Längre ner på sidan har jag skrivit lite tips och idéer, hur jag blev bemött och hur jag gjorde. Och knasiga bilder på alla peruker jag provade!
Kom gärna med tips och rekommendationer du också, maila gärna dina bilder.

Det tråkiga är att de flesta ser peruken som ett = med ett dåligt självförtroende. Inte som något som piffar upp eller förskönar.
För hur många gånger har jag inte hört av folk säga (i all välmening så klart).
-Du som är så kaxig Cecilia, du kommer att slänga peruken och gå stolt utan. Det handlar inte om mitt självförtroende eller att jag skäms. För får du eksem på armen, inte skyltar du med det? Jag är ju Cecilia, med eller utan hår. men får jag inte känna håret på axlarna, så påminns jag ju hela tiden om att jag är sjuk. Det blir en felvänd affirmation.
Dessutom är jag 184 cm lång och väger 61 tunga kilo. hur tror ni att jag skulle uppfattas? -Jo, som sjuk. Inte som den starka, glada tjej som inspirerar andra. Och hittills har jag aldrig träffat en enda kvinna som frivilligt rakat sig skallig, för nu vi pratar inte kapten Ripley, sexig-snaggad utan skallig, med små fjun här och var (mer skalle-per)

Så var stolt! Klart jag vill att det skall se ut som om jag har mitt egna hår. -Men om det nu inte gör det och jag ändå trivs i den? -Ja men, sträck på dig och bli en stolt perukist :-)

MIN STORY
Som gammal extensions-användare, skrämdes jag inte direkt av tanken på att tappa håret. Visst insåg jag, när sköterskan berättade att 100% tappar håret vid min typ av behandling, att lätt blir det inte. Men som den otroligt korkade optimist jag är så såg jag chansen att slippa dyra frisyrbesök, mer tid för make-upen på morgonen, kortare tid i duschen men framför allt såg jag mig själv med tjockt och snyggt hår. (och slippa se ut som en obäddad säng :-) Så att jag skulle ha en snygg peruk som ingen skulle "se", som var perukernas peruk var ju självklart!
Jag fick tillsammans med den generösa rekvisitionen på 7 000:- en lista på företag som jag kunde välja på. Jag googlade och kollade hemsidor.

CARL M LUNDH
 Jag var helt inställd på att jag skulle hitta min peruk där. Speciellt med tanke på hur mycket de lovar på sin hemsida. Tiden bokades av en  kvinna. Jag fick en tid redan dagen efter, så hur hon lät i telefonen brydde jag mig inte om. 30 minuter efter utsatt tid, får vi komma in. Inte en ursäkt, inte en förklaring.
"-Jag har en kund just nu." Var den enda förklaring jag fick efter 15 minuter, då jag undrade om jag bokat fel tid. Min dotter blev jätte irriterad över den nonchalanta behandlingen och ville lämna stället på stört. Men lite tilltufsad och trött som jag var, fanns det inte något alternativ än att stanna. Men hon fick mig att lova, att inte köpa något, hur bra peruken än var, bara för att markera :-) Så hittade jag någon jag gillade, skulle vi be att få lägga undan den några dagar. Bara för att markera, så upprörd var Kajsaclara. Väl inne i provrummet, tog det ytterligare 10 minuter innan vi kunde börja. Expediten fick först hämta det hon trodde jag ville prova (det var lovat vid bokningen att de skulle tagit fram ett gäng långa, blonda peruker). När hon kom tillbaka från lagret med två stycken satte jag igång att prova. Humöret var fortfarande på topp!  De två hon hämtat, provade jag snabbt. Den ena kändes okej (första bilden här nedan) Nr. 2. inte så bra (silverfärgad med halvlugg, bild nr 2 här nedan). Självklart ville jag prova fler. Men det var tydligen inte självklart för med mycket schost och stön gick hon motvilligt tillbaka till lagret. De andra hon tog fram såg så knasiga ut att vi inte ens fotade mig.
-Nej, jag vill inte ha en peruk med kalla silvriga färger.
-Nej, jag vill inte ha lugg.
-Nej, jag vill inte ha en kort peruk med silverstänk i.
-Nej, jag vill inte ha en brun peruk.
Här någonstans började mitt tålamod tryta. -Jag, säger expediten, tycker du skall ta en av de här, det är bara att välja. Hade jag inte plockat fram bitchen i mig så hade jag nog tagit den första jag provade. Men löftet till min dotter och expeditens svar på mina frågor om peruken fanns i lite varmare färger av gjorde. Hela hennes inställning, respektlöshet, brist på förståelse och slutligen hennes oerhört korkade kommenatar att jag aldrig skulle orka komma dit igen efte min första behandling fick mig att inombords gå i taket. Någonstans här började hon nog inse att någon peruk skulle hon inte få sålt idag, desperat försökte hon sälja på mig hårprodukter för närmare 800:-

Lite fakta:
-De pratade bara syntetperuker och gav ingen information om att det fanns andra alternativ.
-Näst intill omöjligt att få se olika nyanser. (konstigt med tanke på att CML också är grossister.
-För att få peruken att sitta kvar på huvudet, skulle jag enligt henne tejpa (!!!)  huvudet varje dag.
-Priserna på deras peruker låg på mellan 3 - 4 500:-
-Du får inte låna hem och knappt lägga undan till dagen efter.
-Du har bara en viss "provtid" sedan blir du ut stressad.
-Enligt min expedit måste man använda specialprodukter som man bara kan köpa hos dem.
-Carl M Lund och Salong Vivi på Sahlgrenska är samma företag och har exakt samma produkter.
-CML är både grossist och butik, och finns över hela sverige.
-Du träffar sällan en perukmakare utan en vanlig försäljnings expedit.


GÖTEBORGS PERUKMAKERI
Hittar du en peruk hos Hasse skall du vara nöjd. För han är en super diva från 80-talet, så hur det än går, så kommer du (om han är på bra humör vill säga) ha en riktigt kul stund. Han köper in alla sina peruker från Carl M Lundh, och det var där han gav sig ut på för djupt vatten då det gällde mig, tyvärr. Första gången hittade jag några helt okej peruker. Men fel nyans och för mycket lugg, gjorde att Hasse lovad saker han inte kunde hålla. Som att kunna färga (!!!) en syntet peruk, eller att sätta i mer hår i en färdig gjuten syntet peruk (!!!) Det är en teknisk omöjlighet. Och då kan man ju lösa det problemet så som Hasse gjorde. Han visade upp samma peruk flera gånger och hävdade att det var olika modeller och färger :-) Trots att jag skrivit upp både modell och artikelnr. Och det gjorde mig helt förkrossad, han hade slösat 5 viktiga dagar med hår på mitt huvud. Så med tanke på hans sköna, fjolliga stil och absolut ingen tidspress vid besöket vill jag inte såga Hasse helt. Och han behandlade mig inte som en rekvisitionskund, inte heller sålde han på mig några dyra produkter. Han gav i stället tips på gratis knep!
Däremot talade han väldigt illa om Peruker av naturligt hår.

Lite fakta:
-Hasse pratade bara om syntetperuker och visade upp en peruk i naturligt hår, som säkert körts i en torktumlare :-) och sa, -Den här vill du ju inte ha!
-Svårt att få en peruk i rätt nyans.
-För att få peruken att sitta kvar på huvudet, skulle Hasse sy in dem, (i efterhand så har jag tänkt på det, moderna peruker spänner man åt inne i hjässan, men du slipper ju tejpen :-)
-Perukerna klipps till av en frisör och det kostar inget extra.
-Du kan komma dit flera gånger och prova.
-Ingen stress eller press, du sitter i ett eget rum och kan lätt ta med dig hela familjen som smakråd.
-Du kan få låna hem perukerna några dagar vilket är ett stort plus. (åh andra sidan kanske din peruk varit hemma hos flera personer när du väl valt den du vill ha.)
-Priserna på deras peruker låg på mellan 3 - 4 500:-


HÅRTEKNIK SWEDEN AB
I ren desperation ringer jag till Hårteknik, fick en tid dagen efter. Trevligt bemötande. Även om hon luktade rätt mycket rök, ganska ofräscht i vanliga fall, men som känslig och sjuk kan det vara en katastrof. men hon var verkligen hjälpsam. Hon hade helt andra märken än Carl M Lundh och Hasser, mer damiga, lite mer syntetiga och tyvärr inga långa modeller. Men viljan var det som sagt inget fel på, hon var jätte gullig.

Lite fakta:
-Hasse pratade bara om syntetperuker och sa ärligt att hon inte tillhandahåller något annat.
-Inte så många modeller.
-Perukerna klipps till av en frisör och det kostar inget extra.
-Du kan komma dit flera gånger och prova.
-Ingen stress eller press, du sitter inte i ett eget rum, kan kännas lite naket, men du kan lätt ta med dig hela familjen som smakråd.
-Priserna på deras peruker låg på mellan 2 - 3 500:-


JANAR HAIR FASHION AB
Lisa räddade mig :-) Som att komma hem till en varm, omtänksam moster som vill en väl. Tyvärr ringde jag henne sist då namnet (ja, jag vet att jag är fördomsfull ibland :-) fick mig att tro att "han" bara skulle ha Turkiska peruker som skimrade i blått (antagligen en skada som jag fått efter åren som bröllopsfotograf :-)  då vitt i Turkiet är så vitt att det slår mot en svag ljusblå skimrande nyans när man solens strålar når klänningen - förlåt Lisa). Eftersom mitt hår satt löst och Lisa säkert såg min desperation, ringde hon sin gamla kund, som från början lagt undan en peruken som jag fick prova och berättade min peruk-story och frågade om jag fick gå före i kön (peruken jag ville ha var restnoterad från Paris i 14 dagar) Hade ju inte varit någon fara om jag träffat Lisa lite tidigare, men nu var jag verkligen ute i sista minuten. Hon ringde tidigare än lovat och jag fick hämta peruken trots att hon hade stängt just den dagen!

Lite fakta:
-Lisa pratade inte så mycket om vilken kvalité jag ville ha, mer den variant som skulle passa mig bäst.
-Mycket att välja på, säljer både syntetperuker och äkta hår peruker.
-Priserna på deras peruker ligger på mellan 2 500 - 10 500:-
-Janar Hair fashion är både grossist och butik, och och importerar bland annat från Frankrike.
-Lisa är både hårtekniker och frisör, så här träffar du samma person.
-Lätt att få tid och flexibilitet

RAPUNZEL of SWEDEN
Tack vare min ovetenskapliga undersökning om peruker, perukmakare och bemötande är jag med och utvärderar Rapunzels nya peruker.
De har startat Rapunzel vs Cancer. Fantastiskt initiativ.
Det känns att Rapunzel vill göra en insats, inte bara kränga peruker. Respekt.
Rapunzel är ett webb-baserat företag. Med grym webb-shop. De skall snart inviga en salong i Göteborg (i feb). mer information om det senare.
För jag vet inte hur man skall kunna köpa en peruk på nätet. Men jag är övertygad om att de super trevliga tjejerna på Rapunzel tänkt ut det också.
Peruken jag fick, har jag färgat in hårbotten på. Som en utväxt.
Nu är detta en provperuk, så hårbotten är lite tunn. Men i övrigt fantastiskt skön och inte så "hårig" som alla andra, lite naturligare och lite tunnare.
Sedan får man själv klippa till hårbotten, det är ett nät som går ner som ett flor över ögonen som man skall klippa till.
Lite frågetecken på det.
För är man inte så händig, tror jag man har svårt att sätta saxen i sin nya peruk.
Jag fegade i flera dagar. Då vek jag in floret/hårbotten. Vilket gjorde att peruken satt stadigare.
Men det blev en liten konstig kant. Men mer info. om det också, när jag träffat tjejerna på Rapunzel den 28 februari.
För kanske att den sitter lite löst. Drar man snabbt av sig mössan så följer peruken med en bit :-))) Kan bli hur kul som helst, eller inte! :-))
Det känns att Rapunzel är mer med i tiden. Perukbranschen i stort känns väldigt mossig och förlegad. Så jag tror att Rapunzel kommer att ta över marknaden om de bara får till några bra peruk-modeller. Och så gör de peruker och extensions för att man skall bli sitt snyggaste, inte bara gömma ett skalligt huvud!
Men så här i efterhand så skall man nog försöka tänka lugg. För då döljer du hårfästet i pannan. Jag kör fortfarande med Mette-Marit lugg :-))

-Vet inte priset ännu.
-Moderna och trendiga och vakna och TREVLIGA!!!
-Ingen silikonkant som håller fast peruken i pannan. Med motiveringen att då måste man ha så mycket hår där som döljer siliconkanten. Och det är helt rätt tänkt. För den ser naturligare ut och den sitter inte så hårt på huvudet.

Konstiga funderingar!
Har man sex i sin peruk? Wiihiiihaaa och så slits peruken av i stundens hetta och skalle-pär dyker upp i sängen. Säg den man (och stånd) som klarar sådan chock.

Var hänger man den på natten? Vaknar sömndrucket och ser den hänga bredvid sängen och tror för ett kort ögonblick att Al Paccino lämnat ett människohuvud vid sängen (istället för hästhuvudet i filmen) och skriker högt.

Hur gör man om någon viskar bakom ens rygg? -Kolla hon har nog peruk! svarar man något rappt om att den kom i samma postförskottspaket som cancern. Eller skall man bara vara gulligt rolig och inte sarkastisk? Eller köra en Winston Churchill? -Ni vet den där om att "jag är full men du är ful och i morgon är jag nykter". (Modern tappning "jag är fet och du är ful men jag kan banta") och översätta den med en peruk twist?Syntet peruk Shilo från Carl M Lundh (så här positiv inställning hade jag första kvarten, innan butiksbiträdet började himla med ögonen då jag ville prova en till)
Syntet peruk från Carl M Lundh. Ser ut som en klassisk bitter-"#"!€%*^`:-). Den här ville hon promt sälja på mig. Och det var här någonstans jag tappade tålamodet,  för jag ville ju varken ha lugg eller kärring look..)
Syntet peruk som jag provade på Perukmakeriet.  Fick prova 6 snarlika peruker, med lugg. Det enda krav jag hade var fortfarande; ingen lugg och inga  kalla silvriga färger. Den här peruken ser snyggare ut på bild, för i verkligeheten var jag väldigt lik Kristina Lugn.
 Syntet peruk från Göteborgs Perukmakeri. Den hade en liten utväxt, vilket kändes mycket naturligare. Men utväxten var svart och håret silverblont, inte så snyggt på mig. Blev lovad samma peruk men i en annan nyans, jätte snällt Hasse. Men när jag kommer dit en vecka senare så visar han mig exakt samma peruker och påstår att det är nya nyanser...  Han var jätte trevlig, men mycket snack och liten verkstad.  Jag tappade för mig viktiga hår-dagar pga. hans bull-shit. Han köper alla sina peruker från Carl M Lundh. Så när de inte hade något hemma så har inte han det heller, men det glömde han nog berätta :-)
            Syntet peruk från Hårteknik Sweden AB. Tredje gången gillt tänkte jag när jag knallade ner till Stora Nygatan.            
                         Kvinnan i butiken var jätte gullig (även om hon stank cigarett-rök) och ville så gärna hjälpa mig. 
                                           -Men skall du verkligen ha långt hår? frågade hon. -Ja, tack svarade jag. 
 Syntet peruk från Hårteknik Sweden AB. Detta var den längsta hon hade bland sina dammodeller. Den ser okej ut på bild, men i verkligheten och utan min sexmin :-) så var den riktigt tantig. 
Äkta hår från Janars Hair Fashion AB. My good!!! Har jag hittat rätt? Både färgen och känslan stämde, kanske var den lite kort, men Lisa erbjöd sig snabbt att hämta en låååång peruk. Men först...
Äkta hår från Janars Hair Fashion AB. Samma peruk men bakifrån, Lisa tog bilden för att visa mig att den faktiskt var lång. Lite nojig av alla perukprovningar insisterade jag på att prova en riktigt lååång. Och det fick jag :-)
Äkta hår från Janars Hair Fashion AB. Och så här såg den ut. Kändes lite som Pepps Persson :-) Beslutade mig raskt (5 minuter, jag svär) att den blonda var min. Äntligen!!!
Så här ser den ut med mössa på när farsan fotar mig hemma! Lisa är inte bara perukmakare med butik och försäljning, hon är även grossist. Vilket gör att hon har mest peruker på lager än någon annan. Min peruk kommer från ett företag i Paris. Den kostade lite mer; 9 000:- men då skall den också hålla i nästan ett år.

                            Så här ser den ut när Lisa har klippt till den och platt-tångat den för att passa mig!
Känner mig lite som en blandning av Björn Borgs fru och Mette-Marit, men det är okej :-)

Här är Rapunzel efter en toning. Fungerar utmärkt att färga hos en frisör. Jag gick till Ulrika på Salong Modig på Götabergsgatan här i Göteborg.

Här gick vi på med lite starkare toning för att få en utväxt :-)) Den känns helt underbart skön, min fina blonda peruk!!

Här är nätet man skall klippa bort, och får man bara till det snyggt så blir hela intrycket; naturligt :-)

Så här ser det ut när man inte har en silikonkant. Nu har jag inte klippt så mycket som jag borde. Skall låta tjejerna på Rapunzel göra det när vi ses. Skönt att slippa silikonkanten, som gärna blir lite varm, men samtidigt sitter den inte lika säkert som de peruker med silkon. Så en liten kant vore kanske på sin plats. Men som sagt, peruken är inte helt färdig designad. Så jag hoppas att jag kan göra min röst hörd :-)))

Vad är en peruk? En hårig mössa som ger dig liv. Ett skydd som gör att du vågar visa dig ute. Boostar en trött självkänsla. Får dig att känna dig ännu mer utanför, för visst syns det att man har peruk!
Vad gör en Peruk? Gör dig ödmjuk, klokare. Nojig.?
Blir jag någon annan? Kan jag byta personlighet? Blir min identitet annorlunda? Känner jag igen mig? Vet jag vem jag är?

Att använda peruk är spännande, konstigt, otäckt, obekvämt, varmt och kanske skönt.


44 kommentarer:

 1. Det känns så vanligt med syntethår idag så tror inte jättemånga viskar och håller på.. en peruk är ändå snyggare än vissas hårförlängning som blir som en extra hatt.
  Jag har inget hår alls och trivs visserligen i det, eller i mig själv kanske jag ska säga. Så när folk kommenterar mitt huvud så ler jag oftast bara. Fixar man till sig en dag med peruk säger folk ingenting. Då ser man "vanlig" ut.
  Jag är glad att det finns peruker till alla fina människor som älskade sitt hår och drabbats av hårbortfall. Dom ska fortfarande ha möjligheten att kunna glänsa och känna sig bekväma. Jag saknar dock lite annorlunda peruker i mer galna färger. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!
   Tack för ditt inlägg!!
   Håller helt med dig! Åh ibland tänker jag -Hur snygg var man egentligen i sitt vanliga tunna (talar för mig :-) hår? För vi är ju inte piffade som amerikanarna med fluffiga och sprayade "perfekta" frisyrer.
   Åh så gillar jag din vinkling, att man inte får någon uppmärksamhet i peruk. Att det finns en annan sida av "perukeriet", att man tvärt emot mig, vill synas :-))
   Vet inte var du bor, men Rapunzels tanke med perukerna är att man skall forma den till sin egen genom att klippa och färga den, och då kan man ju passa på att vara lite galen :-))
   Jätte kul att du hittade hit, välkommen tillbaka!!
   kram

   Radera
  2. Vad fint du skriver Malin. Toppen att du går utan peruk. Jag tycker att vi kvinnor ska kunna gå utan peruk, särskilt under varma sommaren. Det är ju OK för killar att vara flintskalliga - så varför inte för kvinnor också ! Låt oss våga visa oss utan peruk !

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

   1) Love Spells
   2) förlorad kärlek Spells
   3) skilsmässa Spells
   4) Förbindelse Spells
   5) Bindande Spell.
   6) Breakup Spells
   7) Bannlys en tidigare älskare
   8.) Du vill främjas på kontoret
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
   genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Hej Cecilia. Vilken fin blogg. Jätteintressant det här kände igen mig i så mycket... Jag kände att jag kunde le med dig och känna din frustration. Jag fick alopecia förra året vilket är då håret av outgrundlig anledning faller av (autoimmun sjukdom). Bor i Sthlm så jag har inte prövat några i Götet men här fick jag samma kalla känsla och upplevelse av CML. Jag var inne i deras butik som heter Perukmakaren och de var informativa men ändå avståndstagande och ja lite kalla.
  Jag vill inte gå ut utan peruk. Inte ut på balkongen. Tycker det är jobbigt att synas kal i ett fönster. Känner mig naken. Jag tror mycket hänger på som du säger. Om det är ett val att tex frivilligt raka sig eller bara stå där kal och knappt kommit över chocken över att det är borta.
  Jag drömmer ofta om mitt hår, gör du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej fina!!
   Jag känner med dig. Åh jag jag har drömt att jag har långt fint hår, jag har drömt att jag fått det tvångsrakat, knasigt jag vet :-))
   Jag rekommenderar av hela mitt hjärta Lisa på Janar i Göteborg och Jessica på Rapunzel of Sweden. Bemötandet är super viktigt. Och du är ju tyvärr inte den enda som jag hör berätta om CML.
   Så tråkigt. Så vi måste våga ställa krav och inte bara ge dem vår rekvisition!! Hör gärna av dig med hur det går!!
   Kramar i massor och lycka till!!

   Radera
 3. Hej Cecilia. Visst är det så att håret betyder så mycket. Jag har inte tappat hela mitt hår men är jättetunnhårig och led i många år av det. Kämpade med att kamma över och sätta i hårspännen osv för att få någon slags frisyr. Jag hittade till hårteknik för ett par år sedan och de har hjälpt mig så mycket. Jag använder inte helperuk så jag vet inte hur bra de är på dem, men jag vet att man kan prova ut peruker och beställa dem efter sitt huvudmått och sen klippa in dem. Själv har jag en delperuk som klipps in med mitt eget hår, det består av 70 % riktigt hår och 30 % syntethår. Blir alltid så snyggt och jag känner mig så fräsch och fin i håret. Det bästa jag gjorde var att förändra mig och satsa på ett löshår. Jag skulle aldrig gå utan peruk, skulle inte falla mig in. Tack för dina tips och råd och för en fin blogg som jag hädanefter kommer att följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stina,
   Kan du ge lite mera information. Jag känner igen mig i beskrivningen av ditt hårproblem men orkar inta ta tag i det.
   Med liten " knuff" kanske jag kommer att testa...

   Anna

   Radera
  2. Det låter ju jätte intressant, berätta gärna mer eller kontakta mig så kan jag sprida det till fler här på bloggen. Vi måste hjälpas åt :-)))
   Vad du att du gillar bloggen!!
   Kram

   Radera
 4. Jag går hos Hårteknik i Stockholm glömde jag att säga.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag vill bara rekommendera Wigmaster som finns i Halmstad. De har en hemsida och servicen är kanon.

  SvaraRadera
 6. Carl M Lundh i Malmö stämmer i alla fall inte ett dugg med din beskrivning! Första mötet inbokad i 1½ timme och fick full uppmärksamhet hela tiden. Fantastisk personal som tog hand om mig och som kunde ge mig en massa information om både det ena och det andra vad gäller cancer och biverkningar som ingen annan tidigare berättat, vilket gjorde mig väl förberedd på det som komma skulle när det väl hände. Jag blir ledsen när en hel kedja får sådan dålig kritik av ditt ena besök med en enda person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte alls med dej om att Carl M Lundh i Malmö har bra service. Upplevde att hon ville bestämma över mej o ingen förståelse för sjukdom.Var där långt innan jag tappat mitt nästan axellånga hår för att få en peruk så likt som möjligt. Hon jag hade tyckte raka av dej alltnu o köp en syntetisk kort frisyr för det kommer du trivas med. Jag tackade för mej och gick därifrån. Har ringt Deras moderbolag o sagt min åsikt.det är en djungel o man måste själv vet vad man vill. Tredje gången gillt och nu är jag supernöjd med min äktahårs peruk.

   Radera
 7. Vad glad jag blir att höra att det finns de som blir bemötta bra på CML.
  Tyvärr har jag hört så många historier, sorgsnare än min, om hur CML (i Göteborg) inte är trevliga eller tillmötesgående. Eller rent ut sagt otrevliga.
  Så jag kan bara gratulera dig att du slapp, det många andra fått gå igenom.
  Vill bara tillägga att jag varit där flera gånger och pratat med flera olika personer, både på plats och i telefonen.
  Men ingen har velat förstå, hur jag ville ha det.
  Och som sagt. Detta är mina erfarenheter jag speglar. I butiken i Göteborg.
  Men som sagt. Jag blir jätte glad att du Anonym, fick ett bra bemötande och känner dig fin i din peruk.
  Måste fråga hur mycket ni får i bidrag från ert landsting?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får 6000 kronor, som räcker till två peruker. Det jag däremot inte förstår är att man inte får byta sin peruk mot annan huvudbonad om man trots allt känner att peruk inte är det ultimata alternativet. Jag har fått två fina peruker, men jag känner mig trots det utklädd i dem och känner mig mer bekväm med mössa/knutna sjalar. Den ena är inte ens uppackad, men enligt avtalet de har med Region Skåne får jag inte lämna tillbaka den och byta den mot några sjalar/mössor/kepsar... Pengarna är ju avsatta och förbrukade ändå, så det kan väl kvitta vilken sorts huvudbonad jag väljer för pengarna kan man tycka.

   Radera
 8. Anna, gå in på Hårtekniks hemsida, www.harteknik.se. Där finns lite bilder på hur det går till att fästa löshåret så att det sitter. Jag har använt den här tekniken i flera år och det hår jag använder är anpassat efter mitt eget hår. Både färgmässigt och och i tjocklek. Det går att slinga och färga till emellan varven, men är känsligt för sol som alla löshår är, tyvärr. Jag använder i dag tejp och det sitter fast hela dagen och rör sig inte alls. Jag både cyklar och springer med det. Jag tar av mig håret på natten då jag inte vill sova i det för det sliter väldigt på håret. Det finns olika sätt att fästa håret och man kan få det fastsatt så att det sitter fast i flera veckor. Eller så ringer du till Hårteknik i Stockholm. De båda tjejer som jobbar där är proffs och kommer att informera dig. Inga problem att få långt hår är det heller.

  SvaraRadera
 9. Hej Cecilia.

  Visst får du sprida det här på din blogg, men jag vet inte hur det funkar på dem som är helt utan hår på huvudet, men den info jag har ifrån min fantastiska hårfrissa i Stockholm så provar de ut peruker som de klipper in från början så att det passar dig. Längden på håret bestämmer man själv, men det blir dyrare med längre peruker då det är mer hår i dem. Det är måttanpassade peruker de klipper in och de utgår från en mall som görs efter ditt huvud. Nästa gång du beställer så får du samma storlek. Nu har ju du Cecilia hittat en sådan duktig tjej som fixar ditt hår och du ser fantastisk ut i det, men det kan vara ett tips för dem som bor i Stockholm och inte känner sig så nöjda.
  Jag hoppas att Anna blir hjälpt med sitt hårproblem, den teknik jag berättar om är för de som fortfarande har kvar "lite" tunt sprött hår och som på grund av det nästan är flintskalliga. Kvinnors hårproblem ser så annorlunda ut mot för mäns. Oftast tunnas vårt hår ut och gör att hela hårbotten lyser igenom. Oavsett hur och orsaken till håravfallet så är det hemskt att tappa håret. Som kvinna är det ännu värre. Du säger så bra saker i ditt reportage att håret inte alls har med självkänslan att göra, det är ju så mycket mer !!!. Håret är ju min identitet och varför ska vi finna oss i att gå flintskalliga och se sjukare ut än vi är när det finns hjälp att få. Tyvärr måste vi bli experter själva och det som passar mig kanske inte passar någon annan, men det viktigaste är att vi står på oss när det gäller att det ska se snyggt ut med peruk också. Jag har varit ganska bitchig mot Hårteknik i många år men vi känner varann så pass nu och de vet exakt hur jag vill bli klippt osv...
  Tack än en gång för en underbar blogg, det kommer att bli spännande att följa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!
   Jag tänkte att det kunde komma väl till pass när håret är på väg att växa ut, eller om det inte växer ut överallt på grund av cellgifter eller strålning!
   Jag gick in på deras hemsida men jag hittade tyvärr ingenting som förklarade bättre än vad du gjorde :-))
   Så skänt att du har en som hjälper dig nu också.
   Men det är synd att man skall behöva vara "bitchig" för att få det att fungera eller att man måste kämpa så. Ala orkar ju tyvärr inte det. Men bra att vi kan hjälpas åt!!
   Tack för ditt tips och välkommen hit :-)
   kram
   cecilia

   Radera
 10. Hej Cecilia,

  Väldigt intressant blog, tack för din "peruk-test"! Även om jag inte själv är i behov av peruk så halkade jag in här efter diin artikel i Exp. idag.


  Jag är själv fotograf och bor i Los Angeles. Ville berätta att

  A, Här i USA är det vanligt att tjejer förbereder sig redan innan de påbörjar sin cancerbehandling genom att snagga av sig håret och beställa peruk av det. På så sätt får man ju behålla sitt "eget" hår! Ganska smart, tycker jag.

  B, Här i USA är det också väldigt vanligt att långhåriga personer donerar sitt hår (när de går till frissan) till olika organisationer, såsom "Locks Of Love", http://www.locksoflove.org , vilka ger bort peruker till t.ex. barn som förlorat sitt hår till cancer. I stort sett varenda hårfrisör här, tar gärna emot ditt hår för vidarebefordran till valfri välgörenhetsorganisation när du klipper av en lite längre bit.

  Vad jag vet finns det dock inget ställe i Sverige dit man kan skänka sitt långa avklippta hästsvans, så att det kommer någon sjuk person till nytta. Det tycker jag är tråkigt. Istället slängs avklippt svenskt hår bort i soporna, och vi stället importerar asiatiskt hår som är svart och som vi måste hårdbleka och påfärga för att använda i peruker. Dessutom kan man bara gissa sig till varifrån det håret kommer... Lite otäckt, tycker jag.

  Ja, detta om detta. Ibland känns det som om USA ligger ljusår framför Sverige.

  Jag får önska dig det bästa för framtiden, och tack igen för en fin blogg!

  /eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för ditt inlägg!!
   Vad kul att höra hur de gör i andra länder. Som du skriver. Sverige hävdar att de ligger i framkant med det mesta, en stor överdrift :-)
   Låter intressant med att använda sitt eget hår. Tack för länken!!!
   Tyvärr tror jag att det är en ganska dyr teknik.
   Och oftast har vi för dålig kvalité på vårt skandinaviska hår, så det är inte värt att göra det.
   Det är därför asiatiskt hår och indiskt är bra, för det är tjockare.
   Och tydligen så köper man det av kvinnor (som har hår nedan för rumpan, så de går inte omkring en massa snaggade asiatiska kvinnor som jag först trodde :-)) och då får de en inkomst eller så är det hår som de vill offra, så vad jag har hört så är det win-win i flera led.
   Så jag tänker inte på var håret varit innan :-))
   Det är ju så preparerat så det ä säkert renare än mitt egna :-)
   Men alla som har lite tjockare hår borde ju bli erbjudna att få göra detta!
   Om inte annat för att ta tillvara, som länken du lade med!!!
   Los Angeles låter lockande, just nu när värmen aldrig infinner sig och nordanvindarna fortfarande viner. Njut av värmen!!!
   Jätte roligt att du hittade hit och välkommen tillbaka!!!
   Var rädd om dig!!
   cecilia

   Radera
 11. Hej Cecilia.
  Tack for en underbar blogg och ett fantastisk pågangsmot :-) Själv har jag varit hårlös i mååånga år och har användt alla typer av peuker. Blev fruktansvärt trött och lei av att söka en värdig behandling samt hitta ett bra peruk. Så jag startade eget och letade upp en bra supplierfrån kina, och startade upp min lilla webshop. Det första året var det jättesvårt att stå fram och faktisk säga att jag är hårlös men nu är det en fördel att få chansen att vara blondin och mörk samma dag om jag vill :-) Önsker dej lycke till i framtiden och jag tycker värkligen om när man forsöker vända något vont och negativt till nått positivt. Det har du gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Catherine!!
   Vad kul att höra att du också gjort något bra av något som du hamnat i helt ofrivilligt.
   Vad duktig du är!
   Du får gärna maila mig och berätta mer om du vill att din peruk skall vara med här :-)
   Lycka till!!!!
   Kram

   Radera
 12. Hej

  Skönt att känna igen sig, är 39 år och fick min diagnos i januari. Själv köpte jag två långa blonda hos Hasse.
  Jag kanske inte skulle haft så bråttom, är inte riktigt nöjd med passformen, men paniken började växa med håravfallet. Får ringa och se om han kan fixa till det.

  Tack för en annorlunda blogg
  Madeleine

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej!
   Ja, man är ju så vilsen att man gör som de säger eller det man tror är rätt. Hoppas att han kan hjälpa dig. Annars så finns det ju fler ställen!
   Lycka till!!

   Radera
 13. Stina Johansson27 juni 2013 04:11

  Hej Cecilia

  Vill bara säga tack för dina ovärderliga tipps, precis en sådan här blogg jag behöver läsa just nu! Jag är 32 och har precis börjat min resa med cytostatika. Har börjat tappa håret i nacken och känner hur paniken växer. Har varit hos Hasse som tycker att jag skall ha en kort syntetperuk (det tycker inte jag) kom hem och kände mig lite ledsen. Men läste din blogg och kände att det finns alternativ. Nu känner jag kraft att fortsätta att leta efter ett alternativ som passar den jag är. Underbart och läsa om att träning och cancer inte behöver utesluta varandra. Själv tänker jag fortsätta att träna crossfit med eller utan hår.

  Tack!!
  Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stina!!
   TACK så jätte mycket för ditt inlägg. det gjorde mig så glad. Att allt det jag gått igenom kan hjälpa någon annan.
   Stå på dig. Och behöver du lite stöd eller sällskap så tveka inte att ringa mig så hänger jag med dig. Man vet ju faktiskt inte veta innan (jo, att man inte vill ha en kort syntet peruk, det vet man :-))) förhoppningsvis) allt som man kommer att undra över längre fram. Så ge dig inte för än du hittar något som boostar dig, inte drar ner dig. Som får dig att känna dig fin och som kanske kan göra redan lite lättare. Vill du var med i mitt fotoprojekt skulle jag ju bli jätte glad!!!
   maila mig bara i så fall :-)
   stor kram och mycket kämparglöd skickar jag till dig!!
   Bra med träningen där!!!! Det gör vägen tillbaka lite kortare.

   Radera
 14. Hej Cecilia! TACK för ALL information! Tips om du inte vet.Så du har väl håret på ett *huvud*/stock när du inte använder den? Plus sätt alltid fast den med *nålar* i kanten runt om när du tvättar den och inte röra förrän den är Helt torr. (Då varar den längre) Hade velat prata med dig :-) Men kan inte skriva till din email då denna datorn inte fungerar som den ska just nu. Har du någon annan email du kan skriva ut så jag *ser* email adressen så skriver jag gärna *privat* genom att logga in på en hotmail adress..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej finaste finaste!!
   Såååå jag skäms att jag missat ditt mail!!
   Åh förlåt!!!!!!!!!!!
   fotografcecilia@gmail.com
   men jag hoppas verkligen att vi har hört av. vill gärna prata med dig också!!!
   Tack för tipset. Hänger inte riktigt med var man skall sätta hårnålarna, men det är kanske när man har ett frigolit-huvud att sätta på den?
   kramar i massor!

   Radera
 15. Hej Snygging!
  Jag blev så glad när jag hittade din sida, en person som förstår att man vill vara fin oavsett vart än man är i livet: ) Jag älskade mina extension (som jag nu har plockat bort...då jag inte vill att de ska falla av...) och det finns inget roligare än att få klä sig snyggt, glittra och umgås med nära och kära, i härlig miljö och gärna skåla i ett glas bubbel. Min lillasyster som då är lite bohemisk lagd har alltid skrattat lite över mig...hur orkar jag hålla på med sånt som är så ytligt som hår, smink kläder etc. Nu är jag 41 år och har insett att jag är sån här och kommer förmodligen alltid att vara det. Jag tycker det är roligt, att göra det fina ännu finare. När jag var yngre kunde jag nog ta lite illa vid mig...jag är uppvuxen med att man ska inte bry sig om det yttre utan det är det inre som räknas. Men jag bryr mig om det innersta till 100 % och tycker ändå att det är så kul med att kunna göra sig fin.
  Anyway...Innan jul fick ett tråkigt besked innan jul, jag har fått bröstcancer. Detta är tredje gången gillt....hrmmm eller fjärde beroende på hur man ser det. Jag har haft tre olika sorter av elakartad cancer, varav en sort fick jag återfall i efter två år...så det blev ytterligare operationer och strålning (jag hade fått så mycket cytostatika så jag hade inte överlevt mer vid det tillfället). Operationen kommer att ske nu i januari och sedan kommer cytostatika behandlingen påbörjas eventuellt också strålning beroende på spridning. En sak som jag vill kunna förbereda mig på är att faktiskt göra så mycket som det bara går för att hitta en snygg peruk, tittar också på andra saker som att tatuera ögonbryn och eyeliner...jag vet av erfarenhet att man ser så sjuk ut när man tappar allt hår (hade ju varit guld om man hade fått behålla ögonbrynen och fransarna: ) Jag bor i Stockholm och kommer då att leta här...vart ska jag börja? Vad jag förstod så är Rapunzel ett av ställerna som du rekommenderar, finns det fler? Jag vet inte om du är aktiv på din sida eller inte, men jag skulle bli glad över ditt svar.
  Många hälsningar
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej finaste Anna!
   JAg säger samma sak till dig; FÖRLÅT!!!!
   För att jag totalt missat ditt inlägg.
   Jag skriver inlägg jvarje dag men inläggen är lite lurigare om jag inte ser dem med en gång och svarar (har haft en dålig internet uppkoppling sedan jul) så hamnar de bland alla andra grejer, liksom.
   Förlåt iallafall!!!
   Vilken kämpe du är!!!!
   JAg antar att du snart skall opereras, du får gärna berätta mer. Gillar det du skriver om dig själv. Det låter ju som jag :-)
   Så sant, man måste göra det man kan, sitt finaste för ytlighet och yta är inte samma sak!
   Vill du kanske vara med i mitt projekt? Du låter som en så härlig människa!!
   Alltså, en kämpe!!
   maila mig gärna så kommer jag upp till stockholm!!
   Rapunzels peruker är grymma, ovh man kan ju sätta i extensions i dem som min ena frisör Liza berättat att många gör.
   kramar i massor och massor av kärlek och omtanke till dig!!

   Radera
 16. Hej Cecilia
  Jag har en mycket bra bekant, som har fått bröst canser. :(, Jag pratade med henne för några veckor sedan och hon undrade om man kunde göra en peruk av hennes eget hår, medens att det fanns kvar !! vet du om företag som tillverkar sådana...?.
  Kram.... en vän

  SvaraRadera
 17. Tack för att du delar med dig,

  SvaraRadera
 18. Cecilia

  Tack för din blogg gällande peruker. Jag är ny BC tjej som ska få min första cellgift idag. Information och din inställning passar och matchar mig. Har beställt 2 peruker hos Patrik på Rapunzel som jag ska styla. Tusen tack för tips och inspiration. Mvh Anna-Maria

  SvaraRadera
 19. Hej,

  Kanonbra inlägg. Nu måste jag ju titta runt på hela din blogg ;) jag som bara surfade in av "misstag"...

  Vet du möjligen vad din peruk hette. Jag tycker om "självfallet" och färgen. Det hade inte varit dumt med en andra peruk med lite längre hår.

  Tack för din inspiration!

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Vilket Carl M Lundh var du på?
  I Stockholm tycker jag att dom är väldigt tillmötesgående.

  SvaraRadera
 21. Har du behöver ett lån ??
  Du är en forskning av lån av pengar för att genomföra ett projekt, starta om din verksamhet,betala skolavgift för dina barn, köpa ett
  hus, oroa dig mer eftersom här är lösningen.jag är Ms Sophie Tonnelet , jag erbjuda dig lån av pengar från 70.000 SEK till SEK 9.000.000 med en ränta på 3% . Om du är intresserad kontakta mig mig för mer detaljer. Här är min mail : finansiering.kredit@gmail.com

  SvaraRadera
 22. Ååå så fin du blev! Jag tycker jättemycket om Mette-Marit så det blev ju perfekt! Jag ska klippa mitt långa hår och tänkte skänka det till nån som behöver det mer än jag, jag har googlat lite och nu är jag så glad för att jag hittade dig och får läsa om dina erfarenheter; nu vet jag vem jag inte skall ringa till!
  Jag hoppas du har en skön sommar :)

  SvaraRadera
 23. Hej. Jag var på Carl M Lundh i Stockholm i veckan. Tyvärr så blev jag expiderad av en onykter kvinna med svart risigt hår som stank gammalt vin om både kropp och för att inte tala om hur hon luktade i käften. Kändes absolut inte bra då jag är i en ganska utsatt situation. Går igenom en ganska avancerad cellgiftsbehandling. Har varit där tidigare och då var det ett professionellt bemötande men hon jag brukade ha var sjuk sa den berusade kvinnan. Tycker inte att det är ok att låta en onykter eller en kvinna som är så bakis jobba. Det måste väl finnas en chef på ett så avancerat företag.

  SvaraRadera
 24. Hej. Halkade in på din sida när jag googlade om HairLink. Jag har ärftligt håravfall, tunnhårig på hjässan och börjar nu bli det utmed sidorna också. Tar gärna emot tips för det. Tack för en inblick i ditt sökande, intressant information och många skratt i dina beskrivningar.

  SvaraRadera
 25. Jag hade tvivel om trollformler efter att ha köpt många trollformler som aldrig arbetat och aldrig faktiskt beslutat att köpa ett pass igen. Jag har provat olika hjul .. Några av dem svarade aldrig mig efter att jag betalat och var uppenbara bedragare, några riktigt kasta en trollformel men av någon anledning inte fungerade. Då jag såg en översyn i ett forum med någon som nämnde som hade resultat med Dr. Azuka. Trots misstankar som hade verkade verklig plats, så jag gav honom ett sista försök trollformler. Det är förmodligen det bästa beslutet jag någonsin gjort i mitt liv eftersom det fungerade och min make kom med mig. Om du letar efter en bra hjul utseende ytterligare, Dr. Azuka träffar alla andra perioder, tro mig! Dr. Azuka Tack för din hjälp. Du kan kontakta Dr. Azuka via e-post: Azukaspelltemple11@yahoo.com kan också kontakta honom via hans telefonnummer 2347012903795.

  SvaraRadera
 26. Jag gick till Hårteknik i Stockholm Enskede med min rekvisition från Landstinget i handen. Hon tog fram 1 peruk (1) att prova. Jag måste fått hjärnkollaps för jag köpte den. Det hela tog 10 min och efteråt kände jag totallurad och utnyttjad. Inte bra i en så sårbar situation som att ha tappat allt hår pga av cystostikabehandling. Min upplevelse var bara hemsk!!

  SvaraRadera
 27. Jag är från USA; Min man och jag har varit gift i 9 år och under 4 år har vi försökt att få ett barn. Jag hade fått fertilitetsbehandlingar för att bli gravid, men av ingen känd anledning gav de inget resultat. En vän av mig presenterade mig för en man som heter DR KAKUTA som hjälper till med behandling av rötter och örter, så jag kontaktar honom med kontaktinformationen För mig med tron ​​sa jag att Gud lät det här vara den sista behandlingen som jag kommer att ta och jag är nyckeln till efter att ha tagit DR KAKUTA naturliga rötter och örter för de två veckorna i månaden jag saknade min period nästa månad och det var som en dröm så Jag rusar snabbt till min doktor efter texten till Guds ära doktorn bekräftar mig 1 vecka gravid och förra veckan fredag ​​hade jag bara min första baby.i nej nej hur tackar du prins men än en gång tack, må gud allmäktige välsigna dig Mer och mer för ditt arbete ... för hjälp email honom via: kakutaspellz@gmail.com kakutaspellz@gmail.com, kakutaspellz@gmail.com eller ring eller meddela honom på + 2349054872932

  http://kakutaspellz.wixsite.com/kakutatemple/contact

  SvaraRadera
 28. Du gjorde några bra kvalitetspoäng där. Jag sökte på ämnet och fann att många skulle komma överens med din blogg.
  Perukäktahår

  SvaraRadera
 29. Hej, jag läste din blogg ibland, tack för att du delar bra information om paryk äkta hår och äkta hårförlängning.
  Perukeräktahår

  SvaraRadera